Kell-e vőfély, vagy ceremóniamester az esküvőre?

Ha engem kérdezel, szerintem mindenféleképpen kell egy ember, aki lebonyolítja az esküvőt, de nem rokon. Egyrészt: a rokonokat hagyni kell szórakozni, ne adjunk nekik feladatokat, amit utána lelkiismeret furdalás nélkül nem tudunk rajtuk számon kérni. Másrészt: mi van akkor, ha a vőfélységgel megbízott nagybácsi éjfélkor részegen kidől? Mi nem is gondolkoztunk ezen sokáig, tudtuk, hogy kell valaki, aki irányít, és ez be is bizonyosodott. Ceremóniamesterünk, Csaba profin irányította az egész lagzit, és a játékok is nagyon jól sikerültek, a rokonok és ismerősök azóta is emlegetik, hogy „ó hát az a vőfény az nagyon jó volt!” :D

Az esküvőn isssszonyatos gyorsasággal száguld az idő. Amíg mi élveztük a csodálatos pillanatokat, az órák csak úgy repültek. Ceremóniamesterünknek köszönhetően végig tudtuk tartani a menetrendet, ha rajtunk múlt volna, még mindig csak a vacsoránál tartanánk :) A játékoktól nagyon féltünk, hogy béna lesz, vagy mesterkélt, illetve én semmiféleképpen sem akartam pikáns játékokat, mint tojás görgetés a vőlegény nadrágjában, meg hasonlók. Nem is kerültek be ilyen játékok, szerencsére a rokonság jóvoltából sem, viszont a megtartott játékokat mindenki nagyon élvezte, és önfeledten röhögtünk :) Volt táncverseny, ahol különféle remekművekre  (mint pl. Macarena) kellett táncolni, külön a fiúknak, és külön a lányoknak – hát mondanom sem kell, hogy mi nyertünk :) Aztán a kocsisos játék is nagy tetszésnek örvendett, erről nem is mondok többet, kérjétek így a vőfélyetektől, tudni fogja. Ezen kívül volt még menyasszony-vőlegény kvíz, melyre a násznép írta össze a kérdéseket :) szuper volt ez is.

Megkérdeztem Csabát, ő, mint gyakorlott esküvőjáró, hogyan látja ezt a vőfély kell - nem kell kérdést, és az alábbi véleményt küldte nekem:

"Az interneten találsz olyan véleményeket, hogy nem kell ilyen esküvői szolgáltató, mert tök fölösleges. Aztán ugyanattól a posztolótól egy kicsit később azt olvasni, nagy hiba volt, hogy nem volt senki, aki összefogja az eseményeket, mert szétcsúszott az egész lagzi. „A kérdéseivel mindenki minket bombázott, nem tudtunk mulatni a saját esküvőnkön.”

Javaslom, ha 40 fő fölött lesz a létszám, mindenképpen bízz meg egy személyt, aki összetartja a csapatot, figyel az eseményekre... és lehetőleg tapasztalt esküvőjáró legyen.

Most, hogy ezt megbeszéltük, érdemes megfontolni, hogy vőfély legyen, vagy ceremóniamester. Egyáltalán, mi a különbség? A wikipedián, annyit találni, hogy a ceremóniamester nem versel. Persze ennél azért lényegesen több a különbség.
A vőfély ismeri az esküvők, lakodalmak eseményeihez költött verseket, rigmusokat. A ceremóniamester nem ismeri, vagy nem használja ezeket a rímeket, tréfás versikéket. Találsz népviseletes (vagy arra emlékeztető) ruházatban megjelenő és öltönyös vőfélyt. Ceremóniamesterek öltönyt, szmokingot, frakkot viselnek.
Találsz a hagyományokhoz nagyon ragaszkodó vőfélyt, aki megmondja, hogy „ezt úgy szokás, hogy…” és nem fogja másként csinálni, bármennyire szeretnéd, aztán találsz majd olyat, aki rugalmas ezen a téren.
Szerintem a leglényegesebb dolog, hogy a vőfély, vagy ceremóniamester ne hozzon senkit kellemetlen helyzetbe, nem kell tréfálkozni a menyasszonnyal, a vőlegénnyel, ha ezt nem akarják. Sajnos a youtube-on számtalan olyan videót látni, amiből az szűrődik ki, hogy a fiatal pár csak a jólneveltsége miatt nem zavarja haza, az izzadságszagú poénjaival együtt a vőfélyt.

A lényeg, hogy vőfély, vagy ceremóniamester választásnál a személyes találkozót nem szabad kihagyni, ha ez nem lehetséges, mert túl nagy a távolság, akkor hangouts, vagy skype beszélgetést valósíts meg. Hidd el, sokat számít a megjelenés, az orgánum, a szimpátia. Az sem utolsó dolog, hogy a személyes találkozásnál fog kiderülni, hogy az a fénykép amit láttál, már 10 éves és az ipse teljesen másképp néz ki.

Azt viszont hangsúlyoznám, hogy a vőfély, ceremóniamester az egyetlen olyan esküvői szolgáltató, aki teljes egészében átlátja az esküvőket, a lakodalmakat, hiszen elejétől a végéig ott van és koordinálja az eseményeket, ezért bármilyen ötlet vagy tanács szükséges, a legobjektívebb választ tőle kapod. Igaz ez az állításom akkor, ha jó szolgáltatóról beszélek."

 

További hasznos információkat a témával kapcsolatban itt találsz.

Mesés Lakodalom e-könyvből részlet. Minden szerzői jog tulajdonosa a kiadvány szerzője: Nagy Gábor Csaba a www.vofelymegoldas.hu tulajdonosa és üzemeltetője. Szerző hozzájárulásával. A teljes könyv itt érhető el.