Álomnászút Zakynthos szigetén

Engedjétek meg, hogy saját élményeim alapján bemutassam Nektek ezt a lélegzetelállító szigetet, ahol minden adott egy romantikus nászúthoz! :)

zakintosz_naszut.jpg

Mielőtt arra gondoltok, hogy Görögország szóba sem jöhet, mert válság van és különben is a menekültek, akkor egy kicsit szeretném kitisztítani ezt a képet: Görögországban, de különösen a szigeteken, 2015 nyarán sem volt semmi probléma a turizmusban, az odalátogató turisták abszolút semmit nem éreztek az országban zajló válságból. A görögöknek is az a céljuk, hogy megőrizzék olyannak az országot, amilyennek a turisták szeretik, és mivel a fő bevételi forrásuk a turizmus, eszükben sincs ezt veszélyeztetni. Ráadásul válság ide vagy oda, az élet nem áll meg, a görögök is ugyanúgy élnek tovább, esznek, dolgoznak, kiszolgálják a turistákat. Egyedül annyit lehetett érezni, illetve az étkezést tartalmazó részvételi díjakon most is lehet érezni, hogy drágább lett az étkezés, különösen a szigeteken.

A menekült kérdésről pedig csak annyit, hogy Zakynthoson nincsenek, minek is mennének oda? Nem is esik útba nekik, illetve a szárazföld olyan közel van Zakynthoshoz, hogy nem is lenne logika abban, ha ott kikötnének. Úgyhogy no para! :)

Akkor kezdődjön a beszámoló :)

Az egyik legszebb görög szigetről, Zakynthosról szinte mindenkiben ez a kép él, amely minden katalógus elején és minden utazási iroda weboldalán szembejön velünk:

p1100583.JPG

Ezt a képet a saját, kis egyszerű fényképezőgépemmel készítettem, nincs rajta semmi filter vagy trükk, tényleg ilyen színű élőben is! Ez a Navagio-öböl avagy Csempész-öböl, hajóronccsal és hihetetlen színekkel. A hajóroncs sztoriját majd elmeséli nektek az idegenvezető, annyit viszont elárulok, hogy a parton nem a homok fehérlik így, hanem kisebb-nagyobb hófehér kavicsokból áll, és kristálytiszta a víz, ettől olyan gyönyörű türkiz a víz színe is. De Zakynthos sokkal többet nyújt ennél az egy öbölnél, engedjétek meg, hogy mindezt saját tapasztalataim alapján saját képeimmel mutassam meg :)

Zakynthos a görögországi Jón-tenger szigetei közül a harmadik legnagyobb, Korfu és Kefalónia után. Budapestről vagy Debrecenből egy rövid, kb. másfél órás repülőúttal megközelíthető, tehát azoknak is ideális, akik nem nagyon szeretnek repülni. 

Pár szó az üdülőhelyekről

Laganas elsősorban bulinegyedéről, a diszkók utcájáról híres, de ez ne riasszon el benneteket, a szállodák nagy része csendes környezetben épült. Fontos tudni erről a területről, hogy a caretta caretta álcserepes teknősök otthona és tojásrakó helye húzódik a tengerparton végig, így a vízi sportok tiltottak ezen a részen, a teknősök védelmében, valamint napernyőt is tilos leszúrni a homokba, nehogy kárt tegyen az épp oda lerakott tojásokban. Nagyon aranyosak ezek a kis teknősök, ha szerencsétek van, meg is lehet lesni őket..

Laganas és Kalamaki strandjai nagyon klasszak, homokosak, és elég lassan mélyülnek. A szállodák néhány kivétellel nem közvetlen tengerparti fekvésűek, de mindenhonnan egy könnyed sétával megközelíthető a part. Ha szerettek bulizni, akkor ne gondolkodjatok másban, csakis Laganast válasszátok, itt minden este fergeteges partyk, jobbnál jobb bárok és pubok várnak benneteket!

Tsilivi, a repülőtér Laganassal ellentétes oldalán fekszik, szintén egy nagyon kellemes nyaralóhely. Az apartmanok nagyon szépek, tiszták, nem lelakottak, a szállodák is szuperek. Sok bazárt, autó/quad kölcsönzőt és tavernát találunk itt. Ha esetleg egyikőtök vagy mindketten focirajongók vagytok, és ne adj'Isten az EB vagy valamely más fontos meccs idejére esik a nászút, ne essetek kétségbe, biztos, hogy meg tudjátok nézni valamelyik tavernában! Mindig kiírják délután, hogy aznap este éppen melyik meccset lehet nézni az adott tavernában, nagyon jó fejek :) 

Sok családi szálloda és taverna van egy kupacban, így előfordulhat, hogy éjjel 23.00-24.00 óráig nem lesz teljesen csend a szobában, mert a szállodai animációk és a tavernák zenéje behallatszódhat. Na nem durván, de azért teljes némaságot nem ígérhetek.

A strand nagyon kellemes Tsiliviben, vannak kavicsos és homokos részek is. Van egy nagy homokos strand, ahová kicsit többet (10-15 perc) kell gyalogolni, de nagyon megéri, nagyon lassan mélyül, kristálytiszta, és jó meleg a víz :) 

Argassi egy kis nyugis üdülőhely, főként kavicsos tengerparttal. Itt nem annyira lélegzetelállítóak a strandok, nászútra az utolsók között ajánlanám ezt a területet, de azért egyáltalán nem rossz!

Ha megunjátok a hotel közeli strandokat, javaslom, hogy 2-3 napra béreljetek autót, és járjátok be a szigetet, illetve ismerjétek meg és próbáljátok ki a sziget szebbnél szebb strandjait!

Legfontosabb 5+1 látnivaló Zakyntoson nászutasoknak:

1. Navagio-öböl fentről (bérelt autóval vagy szervezett programmal lehet eljutni) és lentről is (csak hajóval lehet megközelíteni, de kihagyhatatlan élmény, karibi feeling)

Kék-barlangok: csodálatos kis barlangok amelyeket csónakkal tudunk megközelíteni. Beevezve a sziklák alá varázslatos látványban lesz részünk, a nap sugarai bejutnak a vízben lévő sziklák alá, és úgy világítják meg a barlangokat, mintha alulról szpotlámpák lennének felszerelve! Hihetetlen látvány! Sajnos a képek nem adják vissza jól, élőben kell megnézni!

3. A 2000 éves olajfa, melyet ha körbejártok, garantáltan hűségesek lesztek egymáshoz életetek végéig! :)

4. Teknősmentő központ és homokos strand tojásrakó helyekkel Vasilikosban:

5. Esti romantikus séta Zakynthos városban, egy finom vacsorával a tengerparton. Séta közben a kikötőben brutálisan menő jachtokat is láthattok! :)

+1: Ami nem is Zakynthos: látogassatok el a szomszédos Kefalónia szigetére! Lenyűgöző élményben lesz részetek! Igazi autentikus görög sziget, turistaáradat nélkül, csodálatos tájakkal! Megérdemel egy külön posztot, hamarosan jön!

Praktikus infók zakynthosi nyaraláshoz:

2016-ban Budapestről és Debrecenből is indulnak charterjáratok a szigetre. Itt találtok nászutas szállodákat, melyek egy vagy két hétre foglalhatók. 10-11 napos turnus Magyarországról egyenlőre nem foglalható, bécsi indulással tudunk nézni Nektek utazást, de ebben az esetben számolnotok kell azzal, hogy magyar idegenvezetést így nem tudtok majd igénybe venni.

Árak: az ételek és az italok árai (tavernákban, éttermekben) őszintén szólva szerintem kicsit el vannak szállva, inkább a nyugat-európai turisták pénztárcájához vannak szabva. Az autóbérlés szintén nem olcsó (40-50 EUR/nap körül kezdődik). De szupermarketekben és kisebb üzletekben vizet, üdítőt, sört és szendvicsnek valót egészen normális áron lehet vásárolni. 

Ételek: megkóstolhatjátok az összes hagyományos görög fogást a szigeten! Semmiképp se hagyjátok ki a görög salátát kecskesajttal egy hagyományőrző tavernában, nagyon finoman fűszerezik! A muszaka is kötelező, ahogy a frappét sem érdemes kihagyni egy forró délutánon! :)

Kirándulások: szervezett kirándulásokat kb. 25 eurótól tudtok foglalni az idegenvezetőnél a helyszínen. Nagyon megéri szerintem, főleg akkor, ha nem tudtok vagy nem akartok kocsit bérelni, mert igazán csak így láthatjátok meg Zakynthos csodáit, ha egész héten a hotelben vagy a parton ücsörögtök, akkor kimaradtok belőlük.

Időjárás: Zakynthoson nagyon meleg van, különösen júliusban és augusztusban, bőven 30 fok fölé is mehet a hőmérséklet. Eső nem jellemző. Fontos, hogy legyen nálatok legalább 30 faktoros napozókrém, és hosszú strandolás vagy kirándulás alatt pedig egy kalap vagy bármilyen fejfedő.

Ha bármilyen kérdésetek felmerül, nyugodtan tegyétek fel, igyekszem válaszolni. Addig is nyugodtan böngésszétek a zakynthosi szállodákat vagy további görög szigeteket! Néhány saját képpel búcsúzom, melyeket az út során készítettem:

A posztban szereplő képek és leírás a Sunrise Travel Kft. tulajdona, felhasználásuk a tulajdonos írásos engedélye nélkül tilos.