Élménybeszámoló Karpathosról II. rész

Karpathosi nászutunk leírásának folytatását olvashatjátok ebben a bejegyzésben. Tartsatok velünk a sziget nyugati partján álomszép strandokon át a sziget leghíresebb városáig, Olymposig! 

p1110924.jpg

Nyugati parti túránkat Amoopi településnél kezdjük, amely Pigadia után a második legnépszerűbb üdülőhely a szigeten. Azoknak ajánljuk ezt a helyet, akik szeretnének mindentől távol, csendes helyen nyaralni, és ha egy kis nyüzsgésre vagy kirándulásra vágynak, hajlandók kocsit bérelni, mert ez a terület tényleg nagyon-nagyon csendes. Néhány étterem és kisebb bolt található itt, de semmilyen egyéb szórakozási lehetőség nincs, "csak" a tenger és a nyugodt, karpathosi táj. A tengerpart cserébe gyönyörű! Több strand is található itt, az egyik legnépszerűbb Amoopi strandja. Több taverna is apartman is található a környékén, a tengerpart csodálatosan tiszta, türkizkék, a strand homokos, a vízben homokos-kavicsos. 

Votsalakia és Castalia Bay strandjai is igazán csodálatosak! A víz egyszerűen annyira kristálytiszta, hogy hihetetlen. Többnyire kavicsosak ezek a strandok, így fürdőcipővel mindenképpen készüljetek, de cserébe lélegzetelállítóan gyönyörűek és kellemesek. Kevés a turista, nem zsúfoltak a strandok, nyugodt és kényelmes pihenésben lehet részetek ezeken a helyeken.

A következő állomásunk a repülőtér "alatt" lévő, a helyiek által (nem túlzóan) karibi strandnak is nevezett Diakoftis Beach volt. A tengerpart itt kompromisszummentesen homokos, lassan mélyülő, a víz csodálatos türkizkék. A napozóágyak elég drágák, így javasoljuk, vigyetek gyékényt és napernyőt magatokkal (nincs természetes árnyék). 

 

Egyik kedvenc strandunk volt még Agios Theodoros, ahol kellemes, homokos a strand, és ha egy kicsit beljebb mentek a vízben a part mentén, elhagyatott, privát, "kétszemélyes" kis partszakaszokat is lehet találni :) Itt van egy klassz taverna is, amit szintén ajánlok, nagyon finom ebédet lehet elfogyasztani, és gyönyörű a panoráma a tengerre.

Útközben érdemes megállni Finiki aprócska városában. Tényleg nagyon picike ez a város (csak úgy, mint Karpathos többi városa), de annál gyönyörűbb: igazi görög hangulatot árasztó, kék-fehér házak és tavernák csodálatos gyűjteményét találhatjuk itt, és természetesen, elmaradhatatlan a strand is, néhány napernyővel. Mi mégis inkább egy frissítő frappét vagy narancslét ajánlunk az egyik szemet gyönyörködtető tavernában :)

A nyugati parti túrát Lefkosnál érdemes befejezni, ahol érdemes megvárni a naplementét. Itt is találhattok két strandot, kellemes, lassan mélyülő, homokos-kavicsos strandokkal. A fárasztó nap után nagyon kellemes itt a pihenés. A naplementét egy frissen facsart gyümölcslevet vagy egy hamisítatlan frappét kortyolgatva ajánljuk :)

p1110683.jpg

Nyugati parti túrán során számtalan szebbnél szebb öbölnél és templomnál álltunk meg, hogy fotókat készítsünk a lélegzetelállító tájról. 

Olympos

Harmadik napi kirándulásnak ajánljuk Olympos megtekintését, mely a sziget északi részén helyezkedik el. Az út autóval az elmúlt napokhoz képest megterhelőbb lesz, főleg azoknak, akik nem bírják a szerpentines utakat (jelen!). De túl lehet élni :) A táj észak felé kicsit unalmas lesz, ugyanakkor fogtok találkozni az úton átkelő (vagy épp az út közepén napozó) kecskenyájakkal, és lesz egy csodálatos szakasz, ahol jobbra és balra tekintve is a tengert látjátok majd :) Maga a város nagyon szép fekvésű, igazi görög hangulatú kisváros, melynek utcái képeslapra való, csodaszép látványt nyújtanak. Mi épp borús időben érkeztünk, így a képek nem lettek a legszebbek. 

Olympostól nem messze, Diafani kikötővárost is érdemes meglátogatni. Igazán csendes hely, olyan érzésünk volt itt, mintha megérkeztünk volna a világ végére :) Ha nagyon nem bírjátok a szerpentint, vagy nem akartok autót bérelni, akkor hajókirándulások is indulnak ide Pigadiából, amelyek itt, Diafaniban kötnek ki, és innen busszal viszik a látogatókat Olymposba.

Pigadia

A sziget fővárosáról, Pigadiáról kell még néhány szót ejtenünk. A sziget legnagyobb és legnyüzsgősebb városa, ugyanakkor nem nagy város ám, néhány utcából áll az egész. Rengeteg éttermet, tavernát találunk itt, valamint számos szállodát és apartmanházat. Komolyabb szórakozási lehetőség (diszkó, mozi, ilyesmik) egyáltalán nincsenek a szigeten, néhány bár és a shoppingolás lehet az összes szórakozásunk, de nászútra minek is több? :) Egy strandolással vagy kirándulással töltött nap méltó befejezése lehet egy Pigadiaban töltött este, egy kellemes vacsorával az egyik tavernában, majd egy sétával a szépen kivilágított kikötőben.

Szállás

Karpathoson a szállások jó minőségűek, tiszták, a személyzet mindenhol kedves. Leggyakoribbak a 2-3*-os szállodák, és természetesen az apartmanok, 1-2 négycsillagos szálloda van csak. De ide nem is a szálloda miatt jönnek az emberek. A szállodáknál lévő strandok sem számottevőek, tényleg be kell járni a szigetet ahhoz, hogy a legszebb tengerpartokat megcsodálhassuk. Válasszatok akár szállodát, akár apartmant, biztos, hogy jól fogjátok érezni magatokat. Nászútra én egy tengerparti szállodát javaslok, félpanziós ellátással, ahol nem kell bíbelődni a reggelikészítéssel, és nem kell minden este bevergődni a városba valami vacsoráért. Mi a Minos Beach Hotelt (3*) választottuk, amely közvetlen tengerparti, félpanziós ellátást ad, és tengerre néznek a szobái :) A szállásunk kifogástalan volt, a személyzet pedig nagyon barátságos és kedves. A tulajdonos minden este ott volt a hotelben, és ellenőrizte, hogy mindenki (különösen a "honeymoon"-ék) jól érzi magát. Az ételek finomak voltak, a vacsora brutálisan sok :) 6 féle főételből lehetett ugyan választani, mi minden este gyrost vagy suvlakit ettünk, és nem untuk meg :) A tengerpart homokos-köves, fürdőcipő mindenképp kell, a napágyakért és napernyőkért a hotel vendégeinek is fizetni kell, idén ez 5 EUR volt naponta (2 ágy + 1 ernyő). 

Mindent egybevetve Karpathos fantasztikus úti célja lehet egy olyan nászutas párnak, akik nem vágynak luxusra, nyüzsgésre, nagyvárosi életre, all inclusive szállodára, annál inkább szeretnének egy természeti szépségekben gazdag, csendesebb szigeten nyaralni, ahol sokat lehetnek kettesben, új kalandokat élhetnek át együtt, és könnyen találnak privát búvóhelyet maguknak :) 

Bízom benne, hogy meghoztam a kedveteket, és ellátogattok erre a csodálatos szigetre, akár nászútra, akár később :) Ha szeretnétek tudni, hogy mennyibe kerül, akkor itt találtok árakat budapesti indulással.

Még néhány kép kedvcsinálónak: