Élménybeszámoló Karpathosról I. rész

Ha görögországi nászútban gondolkodtok, de nem jutottatok dűlőre még a szigetek között, akkor olvassátok el ezt a kis beszámolót, melyet nászutas szemmel készítettem erről a turisták által alig felfedezett apró szigetről, Karpathosról. 

p1110735.JPG

Időjárás

Szeptember végén, az utolsó charterjárattal utaztunk a szigetre. Itthon már borongós, esős idő volt éppen akkor, nagyon jó volt elutazni egy kicsit az őszből a nyárba. Karpathoson szinte mindennap 25-30 fok volt, a tengervíz is kellemes, nem túl meleg, de még fürödhető. Karpathosról sok helyen olvasni, hogy szeles sziget, mi ebből csak az utolsó két napon éreztünk valamit, akkor tényleg eléggé fújt a szél, de nyáron ez jól is eshet a nagy melegben. Az esték balzsamosak, még ilyenkor szeptemberben is, egy-két este fordult csak elő, hogy pulóvert is fel kellett vennünk. Lényeg tehát, hogy ha utószezonban szeretnétek utazni (kevesebb a turista, és a gyerekes családok is eltűnnek), akkor Karphatos tökéletes választás időjárás szempontjából, de a nyár bármelyik hónapjában is szívből ajánlom az ideutazást.

Strandok

Karpathoson a Pigadia környéki szállodáknál található strandokról azt tudom elmondani, hogy szépek, de semmi extra. Aki járt már a Török Riviérán, akkor kb. ahhoz lehet hasonlítani. Homokos, helyenként nagy kavicsokkal, kövekkel, homokpadokkal, és viszonylag gyorsan mélyül. Amoopinál már más a helyzet, itt több aprócska strand is van, és mindegyik gyönyörű, lassan mélyülő, türkizkék. De ahhoz, hogy igazán csodálatos strandokat lássatok, és teljes képet kapjatok a szigetről, valamint hogy csobbanhassatok azokban a gyönyörű öblökben, amelyeket a katalógusokban és az utazási irodák weboldalán lehet látni, autót kell bérelnetek, és be kell járnotok a szigetet. Jó hír, hogy az autóbérlés nem drága (utószezonban 30-40 EUR / nap + benzin), és mivel kicsik a távolságok, nem lesz magas a benzinköltség. Az utak nagyon kanyargósak és meredekek, épp ezért ne lepődjetek meg, hogy picike autót kaptok. Hálásak lesztek érte egy-egy kanyarban :) Az utak jól kiépítettek, de éppen amiatt, mert sok a szerpentin, lassan lehet csak haladni, erre készüljetek fel. A közlekedés egyszerű, alig néhány város található a szigeten, nincsenek bonyolult útvonalak. 

Keleti part:

Fontos: ha a keleti partra indultok strandolni, akkor a reggeli órákban induljatok el, mert a nap a megszokottnál hamarabb megy le a hegyek mögé, így késő délután napozni már nem lehet. Fürdőcipőt mindenképp javasolt magatokkal vinni, elég kavicsosak a tengerpartok.

Az internetes oldalak a legszebb strandok közé sorolják Apellát, mely a sziget észak-keleti részén található. Ha Pigadiában vagy Amoopiban laktok, érdemes itt indítani a keleti parti túrát, és innen dél felé haladni. Engem eléggé megviseltek az odafelé vezető út viszontagságai: hihetetlen meredek és szűk utakon, adrenalinszint-növelő szerpentineken kellett autózni, még jó hogy nem én vezettem! :) Ha újra lenne lehetőségem ide eljutni, a hajókirándulást választanám, melyek Pigadia kikötőjéből indulnak. Maga a strand nem ejtett akkora ámulatba, ahogy az elején reméltem, elég kavicsos, köves, de gyönyörű a tenger színe.

A számunkra legkedvesebb, legszebb és legkellemesebb strand Kyra Panagia volt :) Apella után a következő állomás, dél felé. Ide már egy fokkal kevésbé izgalmas út vezet, de az adrenalin szint itt sem marad alacsony :) Sajnos nem tudtunk felmászni a templom mögé, hogy lefotózhassuk a leghíresebb látványt, amelyről Karpathos elhíresült (ami minden katalógusban megtalálható), de így is remek képek születtek. A tengerpart csodálatos itt, bár kavicsos, de kristálytiszta a víz, és lassabban is mélyül. Az éttermek közül a fenti parkolóknál található Sofia's Tavernát ajánlom (Tripadvisor link), többször is ettünk itt, az árak kedvezőek, a kiszolgálás nagyon barátságos, az ételek isteni finomak, valami fenomenális a fűszerezés! Igazi görög hangulat, nem turistarablás.

A keleti parti túra harmadik és egyben utolsó állomása Achata strandja. Ahogy a szerpentineken egyre lejjebb ereszkedünk, a strand látképe is egyre inkább elénk tárul, mely a kék és a zöld színek csodálatos árnyalataival kápráztat el bennünket. A strand elég pici, mindössze egy taverna található itt, így a napi nagy étkezést ne ide tervezzétek (Kyra Panagiát ajánljuk erre a célra mindenképpen). A strand itt is elég kavicsos, de kristálytiszta. A tavernában nagyon segítőkészek a helyiek, a férjemet megcsípte egy (valószínűleg) bébi-medúza, és kapott tőlük egy kifejezetten erre szolgáló kenőcsöt, amitől estére teljesen elmúlt a fájdalom és az ijedtség is :) Azt mondják, nagyon ritka arra a medúza, de előfordulhat, nem árt felkészülni. Mi többel nem találkoztunk ;) Ide már naplemente után érkeztünk, így a képek egy picit fénytelenek lettek. 

Karpathosi beszámolóm első része a végéhez ért, a következő részben a nyugati part csodáit fogom megmutatni Nektek, érdemes belekukkantani! Ha esetleg a fentiek alapján úgy érzed, ide szeretnétek menni nászútra, de legalábbis megnéznétek, hogy-s-mint-mennyiért lehet, itt nézelődjetek!